رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمانشاه گفت: با پیوستن کرمانشاه به شبکه شهرهای خلاق خوراک یونسکو، این شهر نهتنها در عرصه بینالمللی به رسمیت شناخته شده، بلکه از این پس به عنوان یکی از اعضای رأیدهنده در تصمیمگیریهای این شبکه جهانی نقشآفرینی خواهد کرد. ایمان درخشی در نشست خبری که روز چهارشنبه ۸ […]
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمانشاه گفت: با پیوستن کرمانشاه به شبکه شهرهای خلاق خوراک یونسکو، این شهر نهتنها در عرصه بینالمللی به رسمیت شناخته شده، بلکه از این پس به عنوان یکی از اعضای رأیدهنده در تصمیمگیریهای این شبکه جهانی نقشآفرینی خواهد کرد.
ایمان درخشی در نشست خبری که روز چهارشنبه ۸ مرداد و با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، افزود: این عضویت فرصتهایی برای تعامل فرهنگی، توسعه اقتصادی و ارتقای جایگاه جهانی خوراک کرمانشاه فراهم کرد و مسئولیت جدیدی برای حفظ و ترویج اصالتهای فرهنگی و غذایی این منطقه بر دوش ما گذاشته است.
درخشی با اشاره به تنوع اقلیمی و فرهنگی استان کرمانشاه، اظهار کرد: این تنوع باعث شده تا این شهر از دیرباز در حوزه خوراکها پیشینهای غنی داشته باشد» او افزود: هر خوراک کرمانشاه یک داستان کهن و فرهنگ جذاب را در خود نهفته دارد.
وی همچنین به الزامات یونسکو برای شهرهای خلاق اشاره کرد و گفت: این شهرها باید در رویدادهای مختلف شرکت کنند و سازمان یونسکو هر سال عملکرد این شهرها را ارزیابی میکند.
درخشی یادآور شد که در دو سال ابتدایی انتخاب کرمانشاه به عنوان جهانشهر خلاق خوراک، به دلیل برخی مشکلات، امکان معرفی این شهر فراهم نشد و حتی در آستانه حذف از لیست شهرهای خلاق بودیم. اما پس از آن، برنامهریزیهایی برای برگزاری رویدادها آغاز شد.
رئیس سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه از ثبت ملی حدود ۶۰ خوراک کرمانشاه خبر داد و گفت: «همچنین نام نانهای کرمانشاه در کتاب نانهای جهان ثبت شده و در حال حاضر مراحل ثبت پنیر سولکه کرمانشاه نیز در حال انجام است.»
درخشی همچنین به حضور کرمانشاه در رویدادهای بینالمللی خوراک اشاره کرد و گفت: ما سالانه به حدود ۲۰ رویداد بینالمللی دعوت میشویم و سعی داریم در تعدادی از این رویدادها شرکت کنیم و شرکت در این رویدادها هزینهای ندارد و تمام هزینهها بر عهده کشور میزبان است.
وی به احیای خواهرخواندگی کرمانشاه با شهر قاضی آنتپ ترکیه اشاره کرد و گفت: این ارتباطات بینالمللی تأثیر زیادی در انتخاب کرمانشاه به عنوان پایتخت فرهنگی شهرهای آسیایی برای سال ۲۰۲۵ داشت.
درخشی همچنین از برنامهریزی برای راهاندازی دهکده خلاق خوراک و گذر خلاق خوراک در کرمانشاه خبر داد و گفت: برآورد میشود ثبت حدود ۳۰۰ خوراک کرمانشاه را در این اطلس داشته باشیم. وی همچنین از اهدای نشان اصالت و کیفیت به رستورانهایی که خوراکهای بومی محلی را ارائه دهند خبر داد.
درخشی همچنین بر اهمیت ثبت میراث و فرهنگ غذایی تأکید کرد و گفت: ما امروز در کتاب جهانی نان یونسکو چندین صفحه به نان کرمانشاه اختصاص داریم و پنیر سولک کرمانشاه نیز به زودی در کتاب پنیر جهانی که به همت سوئیس و دانمارک انتشار مییابد، معرفی خواهد شد.
وی افزود: تلاش شده است تا خوراکهای سنتی این دیار به ثبت بینالمللی برسد و نسل جدید با این فرهنگ غنی بیشتر آشنا شوند.
وی در ادامه به روندهای دیپلماسی فرهنگی و معرفی هویت بومی کرمانشاه اشاره کرد و گفت: حضور فعال ما در رویدادهای بینالمللی مثل «شونده چین» نقطه عطفی برای شناساندن دستاوردهای فرهنگی و غذایی کرمانشاه بود.
درخشی اضافه کرد: آشپزهای ما با سبک ویژه کرمانشاه، ماهی کباب را در این رویداد ارائه دادند و حتی پلیس چین نیز از این غذا استقبال کردند. نام کرمانشاه مکرراً در این رویداد جهانی تکرار و تقویت شد.
وی همچنین به ثبت اقلام اصیلی چون ساج و کوزه سنتی با نام کرمانشاه در «موزه شوشان چین» اشاره کرد و گفت: این موزه سالانه دستکم ۲.۵ میلیون بازدیدکننده دارد.
درخشی ادامه داد: در جشنواره ماکائو چین نیز خوراکهای خاص شهر معرفی شد؛ قابلی قصرشیرین و خورشت خلال کرمانشاهی بازتاب خاصی در این رویداد داشتند.
او خاطرنشان کرد: رستورانهای ما در مدل برندنگ بینالملل مورد تشویق قرار گرفتند و مشارکت تیمهای اداری و اجرایی از کرمانشاه موجب تحسین برگزارکنندگان شد.
وی تصریح کرد: از دیگر اقدامات مهم، طراحی و اجرای نشان ویژه شهر خلاق خوراک برای رستورانهای منتخب است. این نشان، تنها علامت کیفیت غذایی نیست؛ بلکه تأکیدی بر استفاده از محصولات بومی، رعایت اصول معماری فرهنگی و حفظ هویت کرمانشاهی در منو و فضای پذیرایی است.
درخشی همچنین به پشتوانه تعامل با شورای شهر اشاره کرد و افزود: تخفیفهای مالیاتی و مشوقهای قانونی نیز برای این رستورانها در نظر گرفته شده است.
وی تأکید کرد: کرمانشاه دیگر صرفاً یک مقصد داخلی نیست، بلکه در حال تبدیل شدن به برندی بینالمللی در حوزه خوراک، فرهنگ و سبک زندگی است.
در خصوص برنامههای فرهنگی و خوراکی کرمانشاه در ایام اربعین، درخشی گفت: سال گذشته با رویکردی متفاوت و هدفمند در زمینه خوراک حضور داشتیم که بازخورد بسیار مثبتی داشت و امسال نیز در حال آمادهسازی برنامههای تخصصیتر هستیم.
وی در ادامه به محل اجرای برنامهها اشاره کرد و گفت: در موقعیت «روستای عمه» مرتبط با یادبود شهید سلیمانی، با استفاده از سیاهچادرهای عشایری و معرفی خوراک اصیل کرمانشاهی، تلاش شده تا ضمن احترام به فضای فرهنگی، ظرفیتهای خوراکی بومی و سبک زندگی ایرانی-اسلامی معرفی و به نمایش گذاشته شود.
پرستو نیروندی- خبرنگار باختر
Thursday, 14 August , 2025